Fact Check: Firma U.S. Steel Košice NEOHLÁSILA masové prepúšťanie po zmene majiteľa

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Firma U.S. Steel Košice NEOHLÁSILA masové prepúšťanie po zmene majiteľa Nepotvrdené

Ohlásila oceliareň U.S. Steel Košice masové prepúšťanie? Nie, to nie je pravda: V pondelok 18. decembra japonská firma Nippon Steel informovala o nákupe americkej skupiny U.S. Steel za 14,9 miliardy dolárov. Do koncernu patrí aj oceliareň v Košiciach. Investor však ubezpečil, že dodržia všetky záväzky skupiny U.S. Steel voči zamestnancom, vrátane kolektívnych zmlúv.

Toto tvrdenie pochádza z videa (archivovaného tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @verteneverte2 19. decembra 2023 s titulkom "USS Steel Košice mení majiteľa ! Bude sa prepúštať! Aká nastane zmena ! Američania predávajú oceliarne v európe!" Vo videu sa píše:

Amerického výrobcu oceli U.S. Steel kupuje za približne 14,9 miliardy dolárov - 13,61 miliardy eur japonská spoločnosť Nippon Steel. Vlastníka zmení aj společnosť U.S.Steel Košice, predtým Východoslovenské železiarne, jeden z nejvečších zamestnávateľov na Slovensku. Predej košickej oceliarne potenciálne ohrozí pracovné miesta tisícok jej zamestnancov.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-12-20 o 13.16.07.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Dec 20 12:16:12 2023 UTC)

Vyhľadávanie hesla "U.S. Steel Košice oznámil prepúšťanie" v indexe tisícok relevantných spravodajských vebov news.google.com neprinieslo žiaden výsledok, ktorý by sa týkal zmeny vlastníctva v oceliarniach.

Dezinformácie o prepúšťaní sú založené na tvrdeniach, že nový vlastník by mohol znížiť rozsah výroby, aby riešil napríklad prepúšťanie vo výrobe alebo inak zefektívnil výrobné činnosti. Analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda, pre televíziu TA3 síce upozornil, že predaj košických oceliarní potenciálne ohrozuje pracovné miesta. Avšak košická firma prepúšťanie neohlásila.

Výrok Kovandu sa spomína aj v audio komentári samotného videa na TikToku, no titulok videa zavádza a na prvý pohľad klame publikum, pretože o prepúšťaní píše ako o hotovej veci.

Denník N napríklad píše, že kúpa U.S. Steelu japonskou firmou zvyšuje šancu, že sa košická fabrika dočká modernizácie.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš