Fact Check: Nemecký štát NEOVPLYVŇUJE voľby na Slovensku

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Nemecký štát NEOVPLYVŇUJE voľby na Slovensku Žiadny Vplyv

Pokúša sa nemecká štátna organizácia ovplyvniť výsledky volieb na Slovensku? Nie, nie je to pravda: Nemecká nezisková organizácia Friedrich Neumann Institute (FNI), ktorá je financovaná zo štátneho rozpočtu, nezasahuje do nadchádzajúcich parlamentných volieb. FNI cez sprostredkovateľa podporuje projekt na Slovensku s názvom infosecurity.sk, ktorý publikuje analytické články, komentáre a podcasty o šírení dezinformácií a kybernetickej bezpečnosti v slovenskom informačnom priestore.

Toto tvrdenie sa objavilo v tiktokovom videu (archivovanom tu), kde bolo publikované účtom @learose811 28. augusta 2023 bez titulku. Video obsahovalo nasledujúce tvrdenie:

Ako sa rozhoduje o výsledku slovenských volieb z nemeckého úradu v Prahe. Ovplyvňujú desiatky miliónov eur z nemeckej pokladnice len výsledok slovenských volieb, alebo ide o viac?

Do slobodnej volebnej súťaže politických strán na Slovensku, ktorá rozhodne o tom, kto bude v najbližších rokoch vládnuť na Slovensku, vstúpil zahraničný štátny subjekt so zjavným cieľom ovplyvniť výsledok slovenských volieb vo svoj prospech!", píše vo svojom článku publicista, vojenský a bezpečnostný analytik Michal Svatoš.

(Text z češtiny preložil personál Lead Stories)

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2023-09-24 at 11.44.02.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený v nedeľu 24. septembra o 09:44:02 2023 UTC)

Nepravdivé tvrdenie vychádza z článku publikovanom na dezinformačnom webe Zem & Vek, ktorý píše, že nemecká vláda sa pokúša ovplyvniť voľby na Slovensku podporou Inštitútu Friedricha Neumanna, ktorý vraj útočí na slovenskú opozíciu.

Inštitút Friedricha Neumanna však podporuje inú neziskovú organizáciu pod názvom Adapt Insitute, ktorej projekt inforsecurity.sk sa zameriava na analýzy a vzdelávanie ohľadom dezinformácií. Tento projekt však do priebehu volieb a kampane nezasahuje. Ak sa v obsahu publikovanom týmto webom objavili osobnosti slovenskej politiky, nie je to z dôvodu antikampane, ale preto, že šíria dezinformácie a infosecurity.sk ich tvrdenia preveruje.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš