Fact Check: Slovenská vláda NEZORGANIZOVALA problém s nelegálnou migráciou

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Slovenská vláda NEZORGANIZOVALA problém s nelegálnou migráciou Nezorganizované

Je problém s nelegálnou migráciou na Slovensku organizovaný súčasnou vládou? Nie, nie je to pravda: Jedným z dôvodov vysokého počtu nelegálnych migrantov, ktorí sa dostávajú na územie Slovenska, je silnejúci nápor utečencov na maďarskej hranici so Srbskom, ktorý prekonáva kapacity Maďarska. Ako píše Denník N, ďalšou príčinou môže byť, že Maďarsko prepúšťa z väzenia stovky prevádzačov, pravdepodobne aj z politických dôvodov. V neposlednom rade k vzniknutému problému prispela aj nedostatočná pripravenosť slovenskej vlády na vzniknutú situáciu.

Toto tvrdenie sa objavilo v príspevku na Facebooku (archivovanom tu), kde bol publikovaný stránkou Bádateľ 12. septembra 2023. Príspevok obsahoval nasledujúce tvrdenie:

Dôkazy bez pochybností ukazujú, že nelegálnu migráciu organizuje vláda. Vyzývame políciu a armádu na zatknutie vlády a Čaputovej!

Takto vyzeral príspevok na Facebooku v čase písania článku:

Screenshot 2023-09-13 at 15.47.09.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený v stredu 13. septembra o 15:47:09 CET)

Jedným z hlavných dôvodov vzplanutia migračnej krízy bola aj možnosť získať potvrdenie o možnosti zotrvať na Slovensku, ktoré migrantom vydáva slovenká polícia, a kvôli ktorému si ľudia smerujúci do západnej Európy vyberajú Slovensko ako svoju tranzitnú krajinu - a nie ako konečnú destináciu.

Slovenská vláda už predstavila nové migračné opatrenia, pri ktorých by polícia nemusela vydávať potvrdenie o pobyte na území Slovenska každému nelegálnemu migrantovi. Zrušením povinného vydávania tohto potvrdenia sa má podľa plánov vlády nelegálna migrácia obmedziť. Slovenská republika sa tak pre utečencov stane menej atraktívnou destináciou.

Na Slovensko podľa policajného prezidenta Štefana Hamrana tento rok prišlo asi 30-tisíc migrantov, z toho vyše 29-tisíc už aj odišlo. Hamran dodal, že téma nelegálnej migrácie sa hrubo zneužíva v rámci predvolebnej kampane.

Utečeneckú tému v rámci predvolebnej kampane prvýkrát spomenuli politici strany Smer, vrátane expremiéra Roberta Fica, bývalého ministra vnútra Róberta Kaliňáka, ako aj bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Politici strany Smer uverejnili video z tlačovej konferencie vo Veľkom Krtíši mesiac pred parlamentnými voľbami, čo spustilo vlnu diskusií o migrácii. Expremiér Robert Fico rozvíjal tému nelegálnej migrácie aj vo voľbách v roku 2016.

Okrem nepodloženého tvrdenia, že za migračnou krízou stojí súčasná vláda na Slovensku, sa na TikToku objavilo ďalšie nepodložené tvrdenie, že utečencov na Slovensko zvážajú ozbrojené a bezpečnostné zložky štátu.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš