Fact Check: Politik Progresívneho Slovenska Hellebrandt NIE je mŕtvy ani vo vážnom stave

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Politik Progresívneho Slovenska Hellebrandt NIE je mŕtvy ani vo vážnom stave Falošná Smrť

Je slovenský politik Tomáš Hellebrandt mŕtvy alebo blízko smrti? Nie, nie je to pravda: Tomáš Hellebrandt nie je mŕtvy ani blízko smrti, čo sám potvrdil na svojom Facebookovom profile. Rovnako to potvrdila aj politická strana Progresívne Slovensko, ktorej členom je aj Hellebrandt.

Toto tvrdenie sa objavilo v príspevku (archivovanom tu) na Telegrame, kde bol publikovaný stránkou DK/bleskovky 5. septembra 2023 s titulkom: "Žije vôbec ešte Tomáš Hellebrandt? Môžeme vidieť, NA KAMERU, v akom zdravotnom stave je? Pretože ak nie, tak potom to, čo napísal Michal Simečka, je čistá a vedomá lož." V príspevku tiež zaznelo:

Myslím si, že Tomáš Hellebrandt je tesne pred smrťou a myslím si, že je vo vážnom stave, ako som počul z kuloárov PSka, lebo poznám človeka, čo pozná človeka. A pokiaľ neuvidím Tomáša Hellebrandta zamávať do kamery, tak predpokladám, že tento štyrikrát zaočkovaný človek má život na vlásku, kvôli vakcíne.

Screenshot 2023-09-14 at 18.03.59.png

(Zdroj: Screenshot z Telegramu vyhotovený vo štvrtok 14. septembra o 16:03:59 UTC)

"Priatelia, ak nemáte čo robiť v piatok, choďte do Žiliny. Vraj tam bude môj pohreb. Ja žiaľ nebudem môcť lebo budem v tom čase kampaňovať v Prievidzi a Topoľčanoch. Ale tak aspoň si na mňa zaspomínajte," napísal na svojom Facebookovom profile Hellebrandt 13. septembra 2023. K príspevku priložil aj fotografiu falošného úmrtného listu, ktorý niektorí ľudia začali šíriť po internete.

Screenshot 2023-09-14 at 18.33.46.png

Dezinformáciu vytvoril a začal šíriť na svojom telegramovom kanáli Daniel Bombic alias Danny Kollár, a to niekoľko dní po tom, ako Tomáš Hellebrandt odpadol počas tlačovej konferencie, na ktorej jeho strana predstavila svoj volebný program.

Na Daniela Bombica, známeho aj ako Danny Kollár, sú vydané tri európske zatykače na základe obvinení zo šírenia extrémistických materiálov, účasti na kyberšikane a zverejňovania osobných informácií osôb, ktoré sa dostali do jeho nemilosti. Podľa Denníka N sa Bombic snaží prezentovať ako najväčší radikál medzi slovenskými šíriteľmi dezinformácií. Jeho videá bežne obsahujú vulgarizmy, antisemitizmus alebo homofóbiu. Počas aktuálnej volebnej kampane sa Bombic stal spojencom viacerých politikov vrátane členov strany Smer-SD, ktorá v polovici septembra 2023 viedla v prieskumoch verejnej mienky na Slovensku.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš