Fact Check: Progresívne Slovensko NECHCE zvýšiť ceny piva

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Progresívne Slovensko NECHCE zvýšiť ceny piva Falošný Hlas

Chce Michal Šimečka a jeho politická strana Progresívne Slovensko (PS) zvýšiť ceny piva? Nie, nie je to pravda: Nahrávka, v ktorej Šimečka údajne hovorí, že zvyšovanie ceny piva je jeným z hlavných bodov programu PS, je vytvorená umelou inteligenciou, a teda falošná. Šimečka o tom informoval na svojom facebookovom profile. Na falošnú nahrávku upozornili aj viaceré médiá.

Toto tvrdenie sa objavilo vo facebookovom príspevku (archivovanom tu), ktorý bol publikovaný účtom Miro Milo 26. septembra 2023 s titulkom "😲 🤔". Príspevok obsahoval nasledujúce tvrdenie:

Zvyšovanie ceny piva o 70 až 100 percent je účinným spôsobom na zmiernenie alkoholizmu na Slovensku, pretože vyššie náklady môžu obmädziť prístup k alkoholu pre tých ľudí, ktorí sú v ohrození, tým sa môže znížiť konzumácia alkoholu a riziko závislosti. Myslíme si teda, že štát by mal aj takýmto spôsobom vstupovať do života ľudí, najmä toho súkromného. Drastické zvyšovanie ceny piva je teda jedným z kľúčových bodov Progresívneho Slovenska. A bude to jednou z prvých vecí, ktoré vláda na čele s Progresívnym Slovenskom zavedie.

Takto vyzeral príspevok na Facebooku v čase písania článku:

Screenshot 2023-09-27 at 17.49.44.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený v stredu 27. septembra o 15:49:44 2023 UTC)

Predseda strany PS Michal Šimečka pravosť nahrávky vyvrátil na svojich sociálnych sieťach. "Najnovšie sa cez Whatsappové správy šíri môj umelou inteligenciou vygenerovaný hlas," povedal vo videu, ktorým sa na svojom oficiálnom účte na Facebooku a Instagrame prihovoril svojim sledovateľom.

O falošnom pôvode nahrávky informovali aj médiá ako slovenská spravodajská agentúra SITA, portál Aktuality.sk či Hospodárske noviny.

Umelú inteligenciu, ktorá generuje nahrávky v hlase Michala Šimečku či slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej využilo vo svojej predvolebnej kampani aj politické hnutie Republika, ktoré však neskôr priznalo, že ide o deepfake, teda nahrávku s falošným pôvodom.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš