Fact Check: Ex-minister Mikulec NIE je za vraždou bývalého policajného prezidenta Lučanského

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Ex-minister Mikulec NIE je za vraždou bývalého policajného prezidenta Lučanského Bez Viny

Objednal si bývalý minister vnútra Roman Mikulec vraždu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského? Nie, nie je to pravda: Krajská prokuratúra v Prešove v novembri 2022 ukončila vyšetrovanie smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý skonal po pokuse o samovraždu v decembri 2020. Prokuratúra tiež zrušila trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví a skonštatovala, že Lučanského smrť nastala bez cudzieho zavinenia.

Toto tvrdenie sa objavilo vo facebookovom príspevku (archivovanom tu), kde bol publikovaný účtom Narodná Protikorupčná jednotka SR 16. júla 2021. Na grafike, ktorú príspevok obsahoval, stálo nasledujúce tvrdenie:

Mimoriadna správa - Mikulec objednávateľom vraždy Lučanského.

Takto vyzeral príspevok na Facebooku v čase písania článku:

Screenshot 2023-09-23 at 12.17.06.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený v sobotu 23. septembra 2023 o 10:17:06 2023 UTC)

Milan Lučanský bol prezidentom Policajného zboru SR od 1. júna 2018 do 31. augusta 2020. V decembri 2020 skončil v kolúznej väzbe pre podozrenia z prijímania úplatkov. 29. decembra 2020 sa vo svojej cele pokúsil o samovraždu. Nasledujúci deň bol po hospitalizácii vyhlásený za mŕtveho. Po dvoch rokoch vyšetrovania zrušila 24. novembra 2022 Krajská prokuratúra v Prešove trestné stíhanie neznámeho páchateľa pre trestný čin ublíženia na zdraví. Dôkazy jednoznačne potvrdili, že k smrti Lučanského došlo bez cudzieho zavinenia, vysvetlil na tlačovej konferencii 25. novembra 2022 krajský prokurátor Pavol Matija.

Lučanského smrť spustila vlnu dezinformácii, ktoré jednohlasne tvrdili, že bol zavraždený. Ex-minister Mikulec po zrušení vyšetrovania zverejnil video na Facebooku, v ktorom vyzval ľudí zneužívajúcich Lučanského smrť na dezinformačné účely, aby sa ospravedlnili. Mikulec kandiduje v parlamentných voľbách 2023 za stranu OĽaNO.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš