Fact Check: Prezidentkine nevymenovanie ministrov NIE je protiústavné

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Prezidentkine nevymenovanie ministrov NIE je protiústavné Môže Odmietnuť

Koná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová nad rámec a v rozpore so svojimi ústavnými právomocami pri nevymenovaní určitých kandidátov za nových ministrov? Nie, nie je to pravda: Slovenská ústava jasne neurčuje, akú právomoc má prezident pri výbere ministrov vlády. Predošlé spory o vymenovanie ministrov však ukázali, že prezident môže vstupovať do zostavovania vlády. Ůstavný právnik a bývalý politik Radoslav Procházka pre Denník Sme vysvetlil, že „hlava štátu nie je striktne viazaná voľbami predsedu vlády a môže ich odmietnuť".

Toto tvrdenie sa objavilo vo facebookovom príspevku (archivovanom tu), ktorý bol publikovaný účtom @slobodnyvysielac 16. októbra 2023. Príspevok obsahoval nasledujúce tvrdenie:

Ak Zuzana Čaputová vopred avizuje, že môže blokovať niektoré mená, ide tým za hranu svojich právomocí.

Takto vyzeral príspevok na Facebooku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-10-20 o 12.40.02.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený v piatok 20. októbra o 10:40:56 2023 UTC)

Tieto vyjadrenia sa objavili po tom, ako Zuzana Čaputová vyhlásila, že by mala problém vymenovať za ministra vnútra človeka obvineného z trestného činu, čím dala najavo, že je v takomto prípade ochotná zasiahnuť do výberu kandidátov.

Čaputová napokon z predstavených ministrov nevymenovala len Rudolfa Huliaka, kandidáta na ministra životného prostredia. Prezidentka tvrdí, že Huliak by nedokázal zabezpečiť riadny chod ministerstva životného prostredia, keďže svojimi vyjadreniami neguje dlhodobo platnú environmentálnu politiku štátu a medzinárodné záväzky. Huliak podľa prezidentky neuznáva vedecké zistenia o zmene klímy a verejne schvaľuje násilné vyrovnávanie sa s názorovými oponentmi.

Bývalý prezident Andrej Kiska v roku 2018 po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej odmietol vymenovať Jozefa Ráža za ministra vnútra po tom, čo podala demisiu vláda Roberta Fica. Kiska svoje rozhodnutie odôvodnil osobnými kontaktmi Jozefa Ráža s bývalým ministrom vnútra Róbertom Kaliňákom, ktorý pôsobil vo vláde Roberta Fica.

Ako uvádza Denník N, viacerí ústavní právnici vtedy tvrdili, že prezident Kiska koná „na hrane svojich ústavných právomocí". Menovanie novej vlády bezprostredne po voľbách však podľa odborníkov politicky aj právne predstavuje odlišnú situáciu. Aj v takomto prípade však má prezident významné slovo pri výbere členov vlády. Právnik a bývalý politik Radoslav Procházka sa spolu s ďalšími ústavnými expertmi podľa RTVS domnieva, že hlava štátu nie je povinná návrhy na posty ministrov akceptovať.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš