Fact Check: ŽIADNE nebezpečné žiarenie na Slovensku alebo v Poľsku z výbuchu na Ukrajine

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: ŽIADNE nebezpečné žiarenie na Slovensku alebo v Poľsku z výbuchu na Ukrajine Bez Hrozby

Hrozí v Poľsku po výbuchu v Chmelnickyj oblasti na Ukrajine nebezpečná radiácia a hrozí nebezpečenstvo aj Slovensku? Nie, to nie je pravda: Hoci ukrajinskú kritickú infraštruktúru zasiahli 13. mája 2023 útoky ruských bezpilotných lietadiel, poľské, slovenské a ukrajinské úrady potvrdili, že úroveň radiácie je v rámci limitov a žiadny renomovaný zdroj tam nenahlásil použitie jadrových zbraní.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, publikované 18. mája 2023. Vo videu zaznelo:

Úrad pre jadrový dozor Poľskej republiky zverejnil informácie o tom, že deň po explózii muničného skladu v meste Lublin v ovzduší namerali zvýšený nárast špecifického izotopu bizmut. Až sedemnásobne zvýšený. Preto by som chcel, aby naši predstavitelia si teraz išli ruky, nohy dolámať, aby nás, slovenských občanov ubezpečili, že nám, našim deťom a rodičom nehrozia žiadne zdravotné následky, pokiaľ vietor fúkal našim smerom. Takýmto spôsobom určite nebolo ohrozené len Poľsko ale aj Slovensko, aj Maďarsko a ďalšie štáty susediace s Ukrajinou.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-06-04 164506.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue May 23 13:12:45 2023 UTC)

Rusi 13. mája 2023 zaútočili (archivované tu) na kritickú infraštruktúru v Chmelnickyj oblasti na západnej Ukrajine. O dva dni neskôr namerali v poľskom meste Lublin zvýšenú hladinu bizmutu. Ako však upozornili (archivované tu) poľské vládne úrady, vyššie hladiny bizmutu sú prirodzenou reakciou na silné zrážky.

Šéf ternopilskej regionálnej vojenskej správy Volodymyr Trush tiež povedal (archivované tu), že "žiadna munícia počas raketového útoku nevybuchla. V Ternopile nie je žiadny obohatený ani ochudobnený urán." Tvrdenia, že v regióne vybuchol muničný sklad NATO, sa tiež ukázali ako nepravdivé (archivované tu).

Na TikToku sa objavilo aj ďalšie video (archivované tu), ktoré tvrdilo, že nebezpečné žiarenie sa nachádza aj v Košiciach. Slovenský Úrad pre jazdrový dozor však za minulý rok v krajine nezaznamenal žiadne vysoké úrovne radiácie.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš