Fact Check: EÚ NENÚTI ľudí, aby jedli toxické obilie dovážané z Ukrajiny

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: EÚ NENÚTI ľudí, aby jedli toxické obilie dovážané z Ukrajiny Falošný Citát

Núti Európska únia Slovákov jesť toxické obilie dovezené z Ukrajiny? Nie, to nie je pravda: Členské krajiny majú právo zakázať dovoz obilia bez toho, aby si vyžiadali povolenie od európskych inštitúcií a Slovensko toto právo využilo.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 12. decembra 2023. Vo videu sa písalo:

EÚ rozkazuje: Jedzte ukrajinské obilie aj keby bolo toxické

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-05-27 175907.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon May 27 15:59:57 2024 UTC)

Poslanec Európskeho parlamentu Milan Uhrík, ktorý založil (archivované tu) na Slovensku extrémistické hnutie Republika, pochádza pôvodne z neofašistickej (archivované tu) strany ĽSNS.

Uhrík vo videu tvrdí, že Európska komisia zabránila Slovensku zákazať dovoz pokazeného obilia a odkázala ľuďom, aby „držali hubu" a jedli škodlivé obilie.

Napriek tomu, že Európska únia v prvých dňoch po zistení škodlivých pesticídov v ukrajinskej pšenici nezasiahla, jednotlivé členské štáty majú autonómiu zakázať dovoz obilia bez toho, aby si vyžiadali povolenie od európskych inštitúcií. Slovenské úrady preto sami zablokovali (archivované tu) dovoz obilnín a sprísnili predpisy.

Európska komisia potom dočasne zastavila dovoz všetkej ukrajinskej pšenice, kukurice, repky a slnečnice na Slovensko, do Poľska, Maďarska, Bulharska a Rumunska.

Video neposkytuje dôkaz, že neskoršia reakcia Európskej únie na zákaz obilia znamená, že Únia chcela prinútiť členské štáty, aby ho používali a nakazili sa ním.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš