Fact Check: Bielorusko ZASIAHLA globálna pandémia

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Bielorusko ZASIAHLA globálna pandémia Mali Kovid

Malo Bielorusko nula prípadov nakazených koronavírusom od začiatku pandémie? Nie, to nie je pravda: Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) bolo v Bielorusko do 19. decembra 2023 evidovaných 994-tisíc potvrdených prípadov nakazených koronavírusom, pričom viac ako 7-tisíc ľudí chorobe podľahlo.

Toto tvrdenie pochádza z videa (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @radio_kompas 23. januára 2023 s titulkom "Marian Kotleba: Vítam obnovenie kultúrnych vzťahov s Bieloruskom!". Vo videu sa nachádzalo nasledovné tvrdenie:

Mimoriadne ma teší najmä to Bielorusko. VIete prečo? Pretože Bielorusko bola jediná európska krajina, kde neexistoval žiadny kovid. Kde prezident Lukašenko povedal, my sa tu na kovid hrať nebudeme. A naozaj v skutočnosti kovid v Bielorusku nebol a ľudia na takzvaný vymyslený kovid v Bielorusku neumierali.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-02-14 o 10.30.41.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Feb 14 09:31:55 2024 UTC)

Prezidentský kandidát za ĽSNS Marián Kotleba vo videu hovorí, že je rád, že ministerka kultúry obnovila spoluprácu s Bieloruskom, pretože Bielorusko je podľa neho jedinou krajinou, ktorú nezasiahla globálna pandémia, čo nie je pravda. Svetové štatistiky ukazujú, že Bielorusko, podobne ako iné krajiny, zasiahla pandémia koronavírusu. Podľa WHO sa v Bielorusku nakazilo (archivované tu) vyše 994-tisíc ľudí, pričom viac ako 7-tisíc ľudí chorobe podľahlo.

Snímka obrazovky 2024-02-14 o 10.36.55.png

(Zdroj: Screenshot z ourworldindata.org vyhotovený Wed Feb 14 10:37:55 2024 UTC)

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, poprel vážnosť pandémie, odmietal zaviesť lockdowny, zatvoriť školy alebo zrušiť masové podujatia ako bieloruskú futbalovú ligu alebo vojnový sprievod ku Dňu víťazstva.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš