Fact Check: Let Ivana Bellu do vesmíru NIE JE výmysel -- Bol prvým Slovákom v kozme

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Let Ivana Bellu do vesmíru NIE JE výmysel -- Bol prvým Slovákom v kozme Bez Dôkazov

Je vesmírny let prvého slovenského kozmonauta Ivana Bellu lžou? Nie, to nie je pravda: Európska vesmírna agentúra aj iné dôveryhodné zdroje potvrdzujú, že Ivan Bella v roku 1999 letel na vesmírnu stanicu MIR.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) kde bol publikovaný účtom @dkxdkx1981 11. decembra 2023. Slovenský extrémista Daniel Bombic vo videu hovorí:

Ivan Bella je profesionálny hoaxer a zaplatený, čistý šialenec, fanatik a konšpirátor. Ivan Bella je vojak, ktorý poslúcha rozkazy. Nikdy v živote nebol v žiadnom vesmíre, to vám garantujem.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2023-12-12 at 14.57.44.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Dec 12 13:57:44 2023 UTC)

Bella letel do kozmu 20. februára 1999 s Rusko-Francúzsko-Slovenskou misiou v lodi Sojuz TM-29 z kozmodromu Bajkonur v Kazachstane na vesmírnu stanicu MIR. Na palube boli vtedy aj Jean-Pierre Haigneré a Viktor Afansiev.

Autorom výroku, že Ivan Bella vo vesmíre v skutočnosti nikdy nebol je Daniel Bombic, alias Danny Kollár.

Na Bombica sú vydané tri európske zatykače na základe obvinení zo šírenia extrémistických materiálov, účasti na kyberšikane a zverejňovania osobných informácií osôb, ktoré sa dostali do jeho nemilosti. Podľa Denníka N sa Bombic snaží prezentovať ako najväčší radikál medzi slovenskými šíriteľmi dezinformácií. Jeho videá bežne obsahujú vulgarizmy, antisemitizmus alebo homofóbiu. Bombic počas predvolebnej kampane v septembri 2023 vyjadroval podporu viacerým politikom vrátane členov strany Smer-SD, ktorá napokon zvíťazila v parlamentných voľbách.

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš