Fact Check: Jaroslav Spišiak NETVRDÍ, že policajti volili Smer

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Jaroslav Spišiak NETVRDÍ, že policajti volili Smer Tajné Voľby

Volila polovica slovenských policajtov politickú stranu Smer v parlamentných voľbách v septembri 2023? Nie, nie je to pravda: Jaroslav Spišiak, bývalý prezident Policajného zboru SR, na videu opisuje výsledky exit pollu agentúry Focus pre televíziu Markíza, nie výsledky volieb. Voľby na Slovensku sú tajné, preto nie je možné získať údaje o volebných rozhodnutiach policajtov či akýchkoľvek iných profesií. Zároveň sa výsledky spomínaného exit pollu výrazne líšili od výsledkov volieb, preto nie je možné tvrdiť, že polovica príslušníkov Policajného zboru volila v parlamentných voľbách stranu Smer.

Toto tvrdenie sa objavilo vo facebookovom príspevku (archivovanom tu), ktorý bol publikovaný účtom @M.T.. Príspevok obsahoval nasledujúce tvrdenie:

🇸🇰 Slovenskí policajti nesklamali 💫 50 % volili SMER SD 20 % Republiku Len 3 % PS

Takto vyzeral príspevok na Facebooku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-10-17 o 10.34.22.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený v utorok 17. októbra o 08:34:20 2023 UTC)

Voľby podľa exit pollu agentúry focus pre TV Markíza vyhrala strana Progresívne Slovensko, ktorá v exit polle získala 23,5 percenta hlasov, druhý skončil Smer-SD s 21,9%. S veľkým odstupom zaostal Hlas 12 % hlasov. Podľa skutočných výsledkov však voľby vyhrala strana Smer s 22,94 percentami, kým strana Progresívne Slovensko skončila druhá so ziskom 17,96%.

Podľa portálu HN je metodológia agentúry Focus pri tvorbe exit pollu postavená na náhodnom oslovovaní ľudí opúšťajúcich volebné miestnosti. Pri Progresívnom Slovensku sa prieskumy mýlili približne o tri až päť percent, kým pri strane Smer sa zmýlili približne o dve až tri percentá. Rozdiely boli aj pri iných stranách.

Agentúra Focus oslovila 17-tisíc občanov podľa metodologických a vedeckých postupov založených na diverzite respondentov. Zbieranie osobných údajov voličov vo voľbách, ktoré sú na Slovensku podľa práva rovné, priame a vykonávané tajným hlasovaním, je nemožné.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš