Fact Check: NIE je pravda, že počas Tisovho režimu nebol nikto popravený

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: NIE je pravda, že počas Tisovho režimu nebol nikto popravený Falošné Dejiny

Je pravda, že počas trvania vojnového Slovenského štátu nebol nikto popravený? Nie, nie je to pravda: Vo fašistickom štáte, ktorý existoval v období druhej svetovej vojny, nemeckí vojaci a ich slovenskí spolupracovníci popravili podľa archívnych dokumentov stovky ľudí, a to najmä Židov, Rómov a členov odboja.

Toto tvrdenie sa objavilo v príspevku (archivovanom tu) na Facebooku, kde bol publikovaný stránkou Kulturblog 13. októbra 2023. Príspevok obsahoval nasledujúce tvrdenie:

"Nemožno poprieť jeho patriotizmus a lásku voči pospolitému ľudu. Skúsený dušpastier Tiso poznal dušu prostých ľudí a svoje poznatky využil na verejných vystúpeniach. Cez vojnu chcel ochrániť svoj štát a vzdialiť, pokiaľ to bolo v jeho moci, Slovensko od medzinárodného diania. Riadil sa porekadlom, že keď sa veľkí bijú, miesto malých je pod stolom. Aj vo vnútornej politike bolo Slovensko ďaleko od nacistickej totality. Treba uznať, že počas trvania štátu žiadny jednotlivec nebol popravený."
- prof. Ješajahu Andrej Jelínek, izraelský historik pochádzajúci zo Slovenska

Takto vyzeral príspevok na Facebooku v čase písania článku:

Facebook screenshot

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený v utorok 17. októbra o 15:02:24 2023 UTC)

Vo fašistickom Slovenskom štáte sa podľa archívnych dokumentov vykonala aj štátna poprava Jána Tehlárika, ktorý bol odsúdený na smrť. "Vojenský súd v Poprade odsúdil 23. 3. 1944 na trest smrti vojakov Júliusa Jenčíka a Jána Tehlárika za súbeh vojenských a obecných trestných činov, okrem iného za vraždu a lúpež. Hlavný vojenský súd v Bratislave potvrdil trest smrti pre Jána Tehlárika. Tiso mu odmietol udeliť milosť," píše sa v Zborníku príspevkov z medzinárodnej vedeckej konferencie, ktorý publikovala Fakulta humanitných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Tvrdenie, že počas Slovenského štátu nebol popravený ani jeden človek, sa objavilo aj na Telegrame Kulturblogu či v príspevku na Instagrame. Kulturblog prevádzkuje rovnomenné občianske združenie, ktoré spoluzakladal Milan Mazurek, bývalý poslanec krajne pravicovej politickej strany Ľudováj strana naše Slovensko (ĽSNS). Mazurek je dnes jednou z hlavných tvárí pravicového hnutia Republika a pravidelne vystupuje vo videách Kulturblogu. V roku 2019 bol odsúdený za extrémistické trestné činy po tom, ako súd uznal jeho vinu za hanobenie národa, rasy či presvedčenia.

Facebook v roku 2020 zablokoval stránky Kulturblog a Kulturblog.sk, pretože šírili manipulácie v prospech strany ĽSNS. V roku 2022 bola zablokovaná aj tretia stránka s názvom Portál Kulturblog.

Proti Kulturblogu zakročil aj YouTube, ktorý počas predvolebnej kampane v júni 2023 zmazal viaceré kanály napojené na hnutie Republika - vrátane Kulturblogu.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš