Fact Check: Čaputová a Naď NEPOSLALI zbrane Hamasu na útok proti Izraelu

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Čaputová a Naď NEPOSLALI zbrane Hamasu na útok proti Izraelu Nemá Právomoc

Poslali slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a minister obrany Jaroslav Naď zbrane Ukrajine, ktoré militantná organizácia Hamas neskôr použila v boji proti Izraelu? Nie, nie je to pravda: Slovenská prezidentka nemá právomoc posielať zbrane na Ukrajinu a nemá ju ani minister obrany. Na tento úkon je potrebný súhlas vlády, ako to bolo napríklad v prípade odovzdania stíhačiek Ukrajine.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @predseda_vlady_marcel 9. októbra 2023, bez titulku. Video obsahovalo nasledujúce tvrdenie:

Palestína útočí zbraňami a zbraňovými systémami, ktoré boli posielané na Ukrajinu. Veď predsa tie zbrane, ktoré sa dnes identifikovali, ako ukrajinské, posielala tá najvyspelejšia západná Európa spoločne s našimi elitami a našimi predstaviteľmi...[Palestína] dnes disponuje najmodernejšími zbraňovými systémami a dronmi. Je to náhoda? Keďže vieme kde končia zbrane pani Čaputovej? Pán Naď a ďalší, haló, zobuďte sa, vidíte, čo ste spôsobili?

Video obsahovalo aj tento popis:

Neuveriteľné. Čaputová s Naďom v podstate vyzbrojili Palestinu v boji proti Izraelu.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

SoldWeapons.jpg

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený vo štvrtok 12. októbra o 16:18:56 2023 UTC)

Tvrdenie, že Slovensko posielalo zbrane militantnej organizácii Hamas, takisto nie je pravdivé. Vojenská pomoc Slovenska pre Ukrajinu bola určená na jej obranu pred ruskou inváziou.

Správy o tom, že zbrane, ktoré Slovensko dodalo Ukrajine, použil Hamas na útok proti Izraelu, sa prvýkrát objavili v ruskom štátneho média Sputnik v nedeľu 8. októbra 2023. Ukrajinská vojenská rozviedka na to reagovala tvrdením, že Rusko posiela Hamasu zbrane ukoristené na Ukrajine za účelom diskreditácie Ukrajiny.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš