Fact Check: Šéf kampane Zuzany Čaputovej NIE je "pochybný Izraelčan"

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Šéf kampane Zuzany Čaputovej NIE je "pochybný Izraelčan" Nie Izraelčan

Zamestnávala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová počas svojej prezidentskej kandidatúry v roku 2019 pochybného manažéra kampane z Izraela? Nie, nie je to pravda: Manažér kampane Čaputovej Martin Burgr je poľa portálu Aktuality.sk renomovaný politický marketingový stratég zo Slovenska. Toto tvrdenie spája Čaputovú a jej bývalú stranu Progresívne Slovensko (PS) s antisemitskou konšpiračnou teóriou, podľa ktorej americký podnikateľ George Soros a ďalšie osoby ovládajú všetky demokratické sily na Slovensku. Portál Lead Stories už v minulosti podobné nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia vyvrátil.

Toto tvrdenie sa objavilo v článku (archivovanom tu), ktorý uverejnil portál ereport.sk 5. júla 2023 pod názvom "Gustáv Murín: Toto je pravda o Progresívnom Slovensku, ktoré nám 'dalo' Valla a Čaputovú!". V článku sa uvádzalo:

[Čaputová] prezidentské voľby v lete 2019 skutočne aj vyhrá (opäť s bohatou podporou PS a sponzorov z pozadia a pochybným šéfom kampane z Izraela).

Takto vyzeral článok portálu ereport.sk v čase písania tohto článku:

87890c4ef1aab10e6100555041c1190331810391.png

(Zdroj: Screenshot z webu ereport.sk vyhotovený v pondelok 20. septembra o 14:17:00 2023 UTC)

Portál ereport.sk založil Fedor Flašík, bývalý manažér kampane strany Smer-SD ex-premiéra Roberta Fica, ktorá v polovici septembra 2023 viedla v predvolebných prieskumoch.

Ereport.sk zverejnil nepravdivé tvrdenie o manažérovi Čaputovej kampane ako citáciu príspevku na sociálnej sieti od Gustáva Murína, autora, ktorý bol v minulosti podľa Denníka N spájaný s verejnoprávnou Slovenskou televíziou RTVS a s konšpiračným časopisom Zem a Vek. Murín bol tiež hosťom na konšpiračných platformách ako Slobodný vysielač či InfoVojna, pričom na sociálnych sieťach ako Facebook často šíri obsah z rôznych slovenských a českých dezinformačných zdrojov.

Tvrdenie o pôvode Martina Burgra zapadá do širšieho konšpiračného príbehu, ktorý sa vytvoril okolo politickej strany Progresívne Slovensko, v ktorej pred svojou prezidentskou kandidatúrou ako podpredsedníčka pôsobila aj Zuzana Čaputová, vysvetľuje portál Denník N.

Robert Fico a viacerí členovia strany Smer-SD dlhodobo obviňujú Čaputovú aj Progresívne Slovensko zo sprisahania a spolčovania s Georgom Sorosom. Fico Čaputovú dokonca označil za "americkú agentku".

Fico vo svojich tvrdeniach opakovane poukazoval na fakt, že Čaputová v minulosti spolupracovala s mimovládnou organizáciou Via Iuris, ktorá získala finančnú podporu od slovenskej pobočky Nadácie otvorenej spoločnosti, organizácie založenej Georgeom Sorosom. Slovenská Nadácia otvorenej spoločnosti je však už mnoho rokov nezávislá od hlavnej štruktúry OSF. Okrem toho neexistujú žiadne konkrétne dôkazy, že by mal Soros nejakú kontrolu nad činnosťou alebo rozhodnutiami Čaputovej. Súd podľa skorších zistení Lead Stories odmietol názor, že by Čaputová mohla byť klasifikovaná ako zahraničný agent.

Neexistujú ani žiadne konkrétne indície, že by mal George Soros na Progresívne Slovensko akýkoľvek významný vplyv. Údaje Transparency International Slovensko dokazujú, že hlavnými veriteľmi finančných prostriedkov Progresívneho Slovenska sú miestni podnikatelia. Potvrdzuje to aj zoznam veriteľov strany, ktorý neobsahuje zmienku o Sorosovi.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš