Fact Check: Michal Šimečka NEZARÁBA 25-tisíc eur mesačne

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Michal Šimečka NEZARÁBA 25-tisíc eur mesačne Nižší Plat

Zarába Michal Šimečka, predseda politickej strany Progresívne Slovensko, 25-tisíc eur mesačne? Nie, nie je to pravda: Michal Šimečka je podpredsedom Európskeho parlamentu a poberá európsky plat. Nadácia Zastavme korupciu eviduje potvrdenie Európskeho parlamentu, podľa ktorého bol plat Michala Šimečku po odpočítaní dane pre Európsku úniu za minulý rok 90-tisíc eur v hrubom. Čo znamená, že mesačne zarobil 7500 eur v hrubom.

Toto tvrdenie sa objavilo vo facebookovom príspevku (archivovanom tu), ktorý bol publikovaný účtom Desolat 8. septembra 2023 s titulkom "Človek, ktorý nežije väčšinu života na Slovensku, nepozná realitu Slovákov, má byť zrazu spasiteľ?. Príspevok obsahoval nasledujúce tvrdenie:

Čo vybavil z pozície podpredsedu európskeho parlamentu? Prečo nevybavil dočerpanie nevyčerpaných starých eurofondov? Prečo nerokuje o pomoci pre Slovensko na boj proti nelegálnej migrácii?! Jááj, jemu nejde o Slovensko, ale o jeho zadok, aby spoločne s jeho kumpánmi zasadli na teplé miestečka v štátnych podnikoch a poriadne ich vydojili....
Koho nám tu média vyprodukovali ako nového spasiteľa Slovenska?😉
Takže, prečo z tých 1,3 milióna eur nepomáha na Slovensku?

Takto vyzeral príspevok na Facebooku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-09-21 o 10.05.24.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený vo štvrtok 21. septembra o 08:04:39 2023 UTC)

Podľa Nadácie Zastavme korupciu sa verejnosť nedozvedá dostatok informácií z majetkových priznaní politikov, preto v spolupráci s portálmi Finstat.sk a Transparex.sk pripravili analýzu majetkov lídrov politických strán. O zdokladovanie majetku a príjmov požiadali aj Michala Šimečku, predsedu Progresívneho Slovenska.

Šimečka poslal potvrdenie z Európskeho parlamentu, podľa ktorého jeho plat po zrazení dane pre Európsku úniu bol za minulý rok 90-tisíc eur v hrubom. Nadácia Zastavme korupciu tiež zistila, že Šimečka vlastní byt v bratislavskom Ružinove, ktorý kúpil v roku 2020 za vyše 330-tisíc eur. Na kúpu bytu si vtedy vzal hypotéku. Je tiež majiteľom Volkswagenu Tiguan v hodnote vyššej ako 30-tisíc eur.

Nadácia Zastavme korupciu vo svojej analýze prišla k záveru, že z poskytnutých údajov je zjavné, že životný štandard podpredsedu Európskeho parlamentu zodpovedá jeho mzde v Bruseli.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš