Fact Check: Vláda NEDAROVALA štátne peniaze Georgovi Sorosovi

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Vláda NEDAROVALA štátne peniaze Georgovi Sorosovi Vláda ≠ Soros

Darovala vláda Ľudovíta Ódora 21 milliónov eur organizácii Georga Sorosa? Nie, nie je to pravda: Vláda vyčlenila 21 milliónov eur Nadácii otvorenej spoločnosti (OSF) za účelom poskytnutia starostlivosti Ukrajincom, ktorí utiekli pred vojnou. OSF nie je prepojená s maďarským a americkým podnikateľom Sorosom od roku 2013, keď sa osamostatnila od zakladajúcej organizácie a stala sa nezávislou.

Toto tvrdenie sa objavilo v príspevku na Facebooku (archivovanom tu), ktorý bol publikovaný účtom Vaše Správy - Online Spravodajstvo Bez Cenzúry 16. septembra 2023. Príspevok obsahoval nasledujúce tvrdenie:

Šokujúce ODHALENIE! Ódorova VLÁDA dala Sorosovej nadácii 21miliónov EUR.

Takto vyzeral príspevok na Facebooku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-09-21 o 9.04.39.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený vo štvrtok 21. septembra o 06:55:04 2023 UTC)

Slovenská vláda poskytla v júni 2023 prostredníctvom Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny 21 miliónov eur Nadácii otvorenej spoločnosti na pomoc Ukrajincom utekajúcim pred vojnou.

Slovenská odnož Nadácie otvorenej spoločnosti vystúpila z medzinárodnej siete členských organizácií Open Society Foundation už v roku 2013, čím sa osamostatnila od ich zakladateľa Georga Sorosa. Už desať rokov teda nie je súčasťou žiadnej medzinárodnej siete a funguje ako nezávislá slovenská inštitúcia. Na svoju činnosť získava financie z domácich a európskych zdrojov a nie je financovaná Georgom Sorosom.

Podobné trvrdenia o prepojení vlády či slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej so Sorosom sa objavili aj na profiloch niektorých slovenských politikov. Medzi ne patrí toto video z TikToku (archivované tu), ktoré publikoval profil politika Milana Uhríka:

37c8642c3ffbe911207a4a5fe56f7aec5e378f34.png

(Source: Screenshot z TikToku vyhotovený vo štvrtok 8. júna o 08:10:19 2023 UTC)

Uhrík sa vo videu snažil prepojiť rozhodnutie vlády podporiť OSF s osobou prezidentky Čaputovej. Vláda Slovenskej republiky a jej ministerstvá však pôsobia mimo priameho dosahu prezidentky. Prezidentka teda nemá žiadnu kontrolu nad uzatvorením zmluvy medzi OSF a vládou SR.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš