Fact Check: Strana Smer NEDOSAHUJE 32 percent v predvolebných prieskumoch

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Strana Smer NEDOSAHUJE 32 percent v predvolebných prieskumoch Výmysel

Zverejnila rakúska televízia prieskum, podľa ktorého by politickú stranu Smer-SD vo voľbách podporilo 32,6 % voličov? Nie, nie je to pravda: Žiadna z rakúskych televízií ani agentúr nezverejnila údaje o slovenských volebných preferenciách, ktoré by sa odlišovali od slovenských prieskumov verejnej mienky. Neexistuje žiadna zmienka o akomkoľvek rakúskom predvolebnom prieskume, a to ani priamo v mediálnom archíve APA/Defacto.at, kde sa nachádzajú prepisy vysielania všetkých rakúskych televíznych staníc, potvrdila analýza portálu Demagóg.sk.

Toto tvrdenie sa objavilo vo facebookovom príspevku (archivovanom tu), ktorý bol publikovaný účtom Ivan Michelčik 15. septembra 2023. Príspevok obsahoval nasledujúce tvrdenie:

Podľa prieskumu rakúskej televízie čísla sú trochu iné.

Takto vyzeral príspevok na Facebooku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-09-24 o 13.02.10.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený v nedeľu 24. septembra o 10:49:39 2023 UTC)

Podľa portálu Demagog.sk nie je zo zdieľaného príspevku jasné, ktorá rakúska televízia mala prieskum zverejniť, ani ktorá agentúra mala prieskum vyhotoviť.

Dáta zverejnené v príspevku sa zároveň líšia od zistení slovenských agentúr. V prieskumoch relevantných agentúr na Slovensku strana Smer-SD nedosahuje viac ako 21 %. Konkrétne podľa septembrového prieskumu agenúry Focus má Smer 18,9 %, podľa AKO 19,4 % a podľa Ipsosu 20,3 %. Podobné odlišnosti sú zrejmé aj z údajov o ostatných politických stranách.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš