FactCheck: Cieľom digitálneho partnerstva medzi WHO a EÚ NIE JE kontrolovať ľudí

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
FactCheck: Cieľom digitálneho partnerstva medzi WHO a EÚ NIE JE kontrolovať ľudí Žiaden Súvis

Začala WHO rokovania s Európskou úniou, aby získala prístup k technológii preukazov COVID-19 „na kontrolu všetkých ľudí na svete?" Nie, to nie je pravda: Hlavným cieľom preukazov COVID-19 bolo kontrolovať zdravotný stav ľudí, uľahčovať bezpečný voľný pohyb a sledovať šírenie vírusu.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku publikované 29. júna 2023. Slovenský europoslanec Milan Uhrík vo videu hovorí:

Chcel by som vás upozorniť na rokovania EÚ o zdieľaní technológie COVID pasov s WHO. Tieto organizácie očakávajú ďalšiu pandémiu a chcú byť pripravené. WHO chce celosvetovo využívať technológiu COVID pasov na kontrolu ľudí a reguláciu alebo obmedzenie ich aktivít.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-06-03 201315.png

(Zdroj: Screenshit z TikToku vyhotovený Wed July 19, 2023 10:04:39 2023 ETC)

Strategické partnerstvo (archivované tu) medzi Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a Európskou komisiou sa zameriava na vytvorenie „globálneho systému, ktorý pomôže chrániť občanov na celom svete pred pretrvávajúcimi a budúcimi zdravotnými hrozbami".

Digitálny EÚ COVID certifikát bol počas pandémie COVID-19 kľúčový na uľahčenie cestovania a stanovil globálny štandard, ktorý prijalo viac ako 50 krajín na rôznych kontinentoch. Nariadenie EÚ o digitálnom certifikáte COVID platné od 1. júla 2021 vypršalo 30. júna 2023. COVID preukazy alebo aplikácie slúžili len ako dôkaz o očkovaní alebo výsledku testovania. Osobné údaje neboli ukladané ani uchovávané pri naskenovaní QR kódu počas kontroly.

V júni 2023 WHO oznámila (archivované tu), že prevezme systém Európskej únie pre digitálnu certifikáciu COVID-19 s cieľom vytvoriť globálny systém, ktorý „pomôže uľahčiť globálnu mobilitu a ochrániť občanov z celého sveta pred súčasnými a budúcimi zdravotnými hrozbami, vrátane pandémií". Toto partnerstvo má byť prvým stavebným kameňom Globálnej siete digitálnej zdravotnej certifikácie WHO, na základe ktorej vznikne široká škála digitálnych produktov pre poskytovanie lepšej zdravotnej staroslitvosti.

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš