Fact Check: George Soros NEZHODIL vládu Vladimíra Mečiara

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: George Soros NEZHODIL vládu Vladimíra Mečiara Žiadny Prevrat

Zvrhol vládu slovenského expremiéra Vladimíra Mečiara George Soros? Nie, to nie je pravda: Vladimír Mečiar prišiel o moc po slobodných voľbách v roku 1998, v ktorých sa zúčastnilo (archivované tu) 84,2 % voličov. Výsledok výrazne ovplyvnilo vytvorenie širokej koalície (archivované tu) opozičných strán známej ako Slovenská demokratická koalícia (SDK) v júli 1997.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, 6. júna 2023 pod názvom "ČAPUTOVEJ VLÁDA DALA PRED VOĽBAMI 21 MILIÓNOV SOROŠOVEJ ORGANIZÁCII". Uvádzalo sa v ňom:

Sám George Soros vo svojich knihách tvrdí, že zvrhol jednu vládu na Slovensku. Potvrdil to aj Šimečka starší, ktorý tvrdí, že je Soros jeho dobrý priateľ, ktorý pomohol zvrhnúť vtedajšiu vládu.Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-05-27 at 19.27.17.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon May 27 17:27:17 2024 UTC)

Napriek tomu, že Vladimír Mečiar získal vo voľbách 27 percent hlasov, nedokázal si zabezpečiť koalíciu (archivované tu), s ktorou by vládol. Následne sa funkcie predsedu vlády ujal Mikuláš Dzurinda.

Vo videu sa výslovne nespomína Vladimír Mečiar, ale odkazuje na video, v ktorom vystupuje Milan M. Šimečka, bývalý komunistický disident a dnes novinár.

Vo videu Šimecka spomína svoje priateľstvo s Georgeom Sorosom. Hoci netvrdí, že Soros zvrhol Mečiarovu vládu, naznačuje, že bez Sorosovej podpory mimovládneho sektora na Slovensku, ktorý pomáhal presadzovať myšlienky liberálnej demokracie a posilňovať opozíciu voči Mečiarovi, by Slováci možno neboli schopní Mečiara od moci odstaviť - ale nie, že zorganizoval prevrat.

Strana Smer - SD zdieľala toto video na TikToku (archivované tu) v snahe zdiskreditovať pána Šimečku a objavilo sa aj na Youtube (archivované tu).

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš