Fact Check: Slovenská prezidentka NEPOSLALA štátne peniaze Georgeovi Sorosovi

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Slovenská prezidentka NEPOSLALA štátne peniaze Georgeovi Sorosovi Prezident≠Vláda

Poslala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová štátne prostriedky do mimovládnej organizácie spojenej s finančníkom Georgeom Sorosom? Nie, nie je to pravda: zmluva medzi vládou SR a mimovládnou organizáciou Nadácia otvorenej spoločnosti je nezávislá od kancelárie prezidenta a slovenská Nadácia otvorenej spoločnosti už nie je pod Sorosovou kontrolou. Je registrovaná ako nezávislá slovenská mimovládna organizácia.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, 6. júna 2023. Vo videu odznelo:

Priatelia, čaputovej vláda práve priklepla sorošovej Nadácii otvorenej spoločnosti 21 miliónov eur na starostlivosť o ukrajinských imigrantov.

...

V čase keď sa na Slovensku rušia a zatvárajú pohotovosti, pretože vláda tvrdí, že na ne nie sú peniaze, spláca Čaputová svoj dlh nadácii otvorenej spoločnosti Georga Sorosa.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-06-05 at 16.41.44.png

(Zdroj: TikTok screenshot vytvorený Wed Jun 5 14:26:59 2023 UTC)

Vláda Slovenskej republiky súhlasila s poskytnutím finančných prostriedkov vo výške 21 miliónov eur Nadácii otvorenej spoločnosti prostredníctvom ministerstva práce (archivované tu) na pomoc Ukrajincom vysídleným v dôsledku vojny. Slovenská vláda a jej ministerstvá pôsobia mimo priamej kontroly Prezidenta. Prezident nemá nič spoločné s uzatváraním zmluvy medzi Nadácia otvorenej spoločnosti a vládou. Preto je tvrdenie, že peniaze idú od slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej k Georgeovi Sorosovi, nepodložené. Tvrdenie operuje s nepravdivými argumentmi.

Okrem toho Nadácia otvorenej spoločnosti už nie je pod kontrolou Georgea Sorosa, keďže v roku 2013 opustila medzinárodnú sieť (archivované tu) členských organizácií Open society foundation a je už nezávislou slovenskou neziskovou organizáciou.

Zuzana Čaputová v minulosti pracovala pre mimovládnu organizáciu Via Iuris (archivované tu), ktorá za 16 rokov pôsobenia získala od Sorosovej nadácie viac ako milión eur. Via Iuris je organizácia, ktorá sa usiluje o to, aby sa verejnosť mohla efektívne podieľať na správe vecí verejných. Deklarovaným cieľom je vytvorenie autentickej občianskej spoločnosti ako jedného zo základných pilierov slobody a demokracie, ktoré sú ohrozované nesystémovými legislatívnymi návrhmi, populistickými vyhláseniami politikov a dezinformačnou kampaňou konšpiračných médií, a presadzujú systémové opatrenia posilňujúce nezávislú činnosť súdov, prokuratúry a polície bez politických vplyvov. To, že Zuzana Čaputová pracovala ako právnička pre takúto organizáciu, však neznamená, že bola napojená na Georgea Sorosa.

Toto tvrdenie možno vnímať v kontexte obvinení premiéra Roberta Fica (vtedy opozičného poslanca)(archivované tu), ktorý označil proces zostavovania (archivované tu) úradníckej vlády, ktorá vládla na Slovensku od 15. mája 2023 do 25. októbra 2023 (archivované tu a tu), za nedemokratický. Úradnícku vládu na čele s Ľudovítom Ódorom nepovažuje za výsledok prezidentovho návrhu, ale za Sorosov výber. Nie je to prvýkrát (archivované tu), čo Fico spája slovenských politikov so Sorosom. Niekoľko dní po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej Fico naznačil, že Soros zasahuje do diania na Slovensku prostredníctvom vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku.

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš