Fact Check: V parlamente EÚ NIE Sú dominantní liberálni fanatici

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: V parlamente EÚ NIE Sú dominantní liberálni fanatici Fact Check: V parlamente EÚ NIE Sú dominantní liberálni fanatici Ani Polovica

Je Európsky parlament na 95 percent obsadený liberálnymi fanatikmi? Nie, to nie je pravda: Progresívne a liberálne frakcie Európskeho parlamentu majú v súčasnosti 306 zo 705 kresiel, čo nie je ani polovica, nie to 95 percent.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 4. mája 2023. Slovenský krajne pravicový politik Marián Kotleba v ňom hovorí:

V Európskom parlamente je 750 poslancov, z toho 95 percent sú totální liberálni fanatici.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-06-11 202607.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Jun 11 18:28:03 2024 UTC)

Video na TikToku je z rozhovoru (archivované tu) s lídrom slovenskej krajne pravicovej strany ĽSNS Mariánom Kotlebom, ktorý bol uverejnený na Youtube kanáli TV SLOVAN. Marián Kotleba v ňom komentoval zloženie Európskeho parlamentu v kontexte spochybňovania schopnosti Európskej únie reformovať sa.

Progresívne a liberálne frakcie Európskeho parlamentu tvoria Progresívna aliancia socialistov a demokratov, Skupina pre obnovu Európy a Skupina zelených/Európska slobodná aliancia. Tieto skupiny v súčasnosti obsadzujú 306 zo 705 kresiel (archivované tu) v EP, ani nie polovicu, nieto ešte 90 percent parlamentu.

Marián Kotleba (archivované tu) je bývalý líder dnes už zakázanej krajne pravicovej strany Slovenská pospolitosť. Jej členovia v minulosti pochodovali ulicami v uniformách, ktoré pripomínali polovojenské jednotky z čias 2. svetovej vojny, Hlinkove gardy.

Kotleba (at the microphone) in a uniform similar to the ones Slovak fascist paramilitaries wore during WW2. Source: TASR

(Kotleba (at the microphone) in a uniform similar to the ones Slovak fascist paramilitaries wore during WW2. Source: TASR)

Kotleba prišiel o funkciu poslanca NR SR pre podmienečný 1,5-ročný trest (archivované tu) v apríli 2022 za sympatizovanie s hnutím smerujúcim k potlačeniu základných práv a slobôd. Odsúdením sa skončil známy škandál, keď 14. marca 2017 v deň výročia vzniku Slovenského štátu daroval trom rodinám dobročinné šeky v hodnote 1 488 eur.

Slovenský štát (archivované tu) bol klérofašistický režim založený v roku 1939 po rozpade Československa nacistickým Nemeckom po Mníchovskej konferencii v roku 1938. Bol to nacistický bábkový štát na čele s Jozefom Tisom, duchovným, ktorého administratíva umožnila deportáciu 70-tisíc slovenských Židov do sústredenia táborov.

Podľa obžaloby pána Kotlebu suma peňazí napísaná na šekoch nebola náhodná a odvolávala sa na 14-slovný výrok (archivované tu) amerického rasistu Davida Lanea: „Musíme chrániť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí. ." Číslo 88 (archivované tu), ktoré odkazuje na ôsme písmeno abecedy - H. Dve osmičky sú dve H, ktoré odkazujú na nacistický pozdrav Heil Hitler!

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš